سرد شدن هوا و رسیدن فصل پاییز و زمستان، به دلیل افزایش برودت هوا، اغلب افراد در خانه و محیط کار با ویروس های آنفولانزا و سرما خوردگی دست به گریبان خواهند بود. افراد همواره به دنبال یک راه حل خوب برای از بین بردن ویروس ها، ضد عفونی کردن خانه و محیط کار است.
از طرفی در زمان بروز چنین شرایطی، به علت بسته بودن راه های ورود و خروج هوای تازه و تمیز مثل درب ها و پنجره ها و حضور افراد بیمار، میکروب زدایی کمی سخت است. اما برای از بین بردن باکتری ها باید هرچه سریع تر دست به کار شوید.
با استناد به نتایج تحقیقاتی که در این زمینه انجام شده، می توان گفت که علت بسیاری از بیماری ها و مرگ و میر در سرار جهان عفونت است. همان طور که می دانید انواع میکروب ها به راحتی توانایی سازگاری با محیط را دارند و به همین دلیل به شدت سلامت افراد را تهدید می کنند.
این روز ها دغدغه افراد پیشگیری از ابتلا به ویروس کرونا است. ویروس کرونا اواخر سال 2019 میلادی در چین شیوع پیدا کرد و به سرعت کشور های دیگر از جمله ایران را نیز درگیر کرد. این ویروس با علائم سرماخوردگی ظاهر می شود و در طی مدت کوتاهی به ریه ها حمله می کند و باعث بروز مشکلات تنفسی می شود.
مسئله ای که ترس از این ویروس را بیشتر کرده است سرعت شیوع آن است. ویروس کرونا از ویروس های مقاومی است که طول عمر به نسبت بالایی دارد. طبق نتایج تحقیقات ویروس کرونا تقریبا به مدت 9 روز روی انواع سطوح فلزی، چوبی، پلاستیکی و ... ماندگار است.
یکی از راه های مقابله با شیوع بیشتر ویروس کرونا رعایت بهداشت فردی و اجتماعی است. بارها در شبکه های اجتماعی و رسانه ها گفته شده است که دست ها به صورت مرتب شسته شوند و یا هنگام عطسه و سرفه حتما از دستمال استفاده شود و تمام توصیه های لازم در رابطه با بهداشت فردی در مقاله زیر توضیح داده شده است.
یکی از مسائل مهم برای مقابله با ویروس کرونا و هر ویروس مقاوم دیگر ضد عفونی کردن خانه و محیط کار است. همان طور که اشاره شد این ویروس مدت زمان نسبتا طولانی روی سطوح باقی می ماند و به طبع در تماس با افراد انتقال می یابد. بنابراین یکی از روش های مهم و کارآمد برای مقابله با شیوع بیشتر کرونا ضدعفونی کردن سطوحی است که با آن ها در تماس هستید، چه محیط کار چه محیط خانه.
همه ی ما در روز برای کار های مختلف مجبور هستیم به بیرون از خانه مراجعه کنیم، مثل خرید کردن، کارهای بانکی و ... در شرایطی مثل الان که ویروس کرونا به شدت شیوع کرده است باید بعد از برگشت به خانه بلافاصله وسایل را ضد عفونی کنیم.
مواد غذایی که از سوپر مارکت و یا فروشگاه های زنجیره ای خریداری می کنید در معرض آلودگی و میکروب قرار دارد، بعد از خرید بسته های مواد غذایی مثل ماکارونی، بطری شیر و... را با یک دستمال آغشته به مواد ضد عفونی کننده، تمیز کنید و بعد در یخچال و کابینت قرار دهید.
میوه و سبزیجات را نیز قبل از قرار دادن در یخچال تمیز و ضد عفونی کنید، محیط سرد و تاریک یخچال و فریزر محل خوبی برای ماندگاری ویروس کرونا است. در این مدت پلاستیک مواد غذایی را دور بریزد.
در مقاله های قبل به این نکته اشاره شد که سینک و اسفنج ظرفشویی به دلیل زطوبت محل تجمع و رشد باکتری ومیکروب است. در این شرایط سینک ظرفشویی را با شوینده ها تمیز و ضد عفونی کنید، اسفنج ظرفشویی را تمیز بشویید و فاصله تعویض اسفنج را کم کنید. سطل زباله را مرتب خالی و آن را ضد عفونی کنید.
سطوحی مثل کانتر، دستگیره درها و کمد ها، کلید های برق در تماس مستقیم با افراد هستند و همان طور که اشاره شد این ویروس تا 9 روز روی سطوح باقی می ماند و به افراد منتقل می شود. بنابراین باید نسبت به ضد عونی کردن این نقاط حساسیت به خرج دهید.
برای ضد عفونی کردن می توانید از این ترکیب استفاده کنید:
یک فنجان وایتکس را با 5 فنجان آب مخلوط کنید، محلول را روی سطوح اسپری کنید و با یک دستمال تمیز به صورت رفت و برگشت سطح را ضد عفونی کنید. دستمال را بعد از استفاده در هر سطح با همین محلول بشویید و برای سطح دیگر استفاده کنید.
رطوبتی که از محلول ضد عفونی کننده روی سطح باقی می ماند را با دستمال خشک نکنید، اجازه دهید خود به خود خشک شود.
دقت کنید که محلول با آب سرد تهیه شود نه آب گرم، آب گرم خاصیت گند زدایی و ضد عفونی کنندگی را از بین می برد.
حمام و سرویس بهدشتی باید مرتب ضد عفونی شوند، روشویی دستشویی، توالت فرنگی در تماس مستقیم با افراد هستند، بنابراین باید تمیز و ضد عفونی شوند. برای تمیز کردن حمام و سرویس بهداشتی می توانید از شوینده های مخصوص سرویس بهداشتی استفاده کنید. تمیز و ضد عفونی کردن دیوار و کاشی ها، کف و سردوش فراموش نشود. مایع دستشویی را جایگزین صابون برای شستن دست ها کنید.
شیر و روشویی را با شوینده و فرچه تمیز کنید. همچنین دستمال توالت را در یک محفظه مناسب قرار دهید . مسواک ها را بدون در پوش مناسب در سرویس بهداشتی قرار ندهید. سطل حمام و سزویس بهداشتی را مرتب خالی کنید.
بنا به شغلی که دارید روزانه با افراد زیادی در ارتباط هستید و در این شرایط ویژه که ویروس کرونا در ایران شیوع پیدا کرده است، باید نسبت به تمیز و ضد عفونی کردن محیط کار جهت حفظ سلامتی خود و اطرافیانتان دقت زیادی به خرج دهید. فرق نمی کند شما راننده تاکسی هستید یا فروشنده ی فروشگاه و یا کارمند اداری متاسفانه ممکن است ویروس هر کجا در کمین شما باشد.
قبل از هر چیز باید قانون شستن 20 ثانیه ای دست ها در محیط کار فراموش نشود. وسایل و سطوحی که با آن ها مرتب در ارتباط هستید را با محلول الکلی 60 درصد ضد عفونی کنید. میز کار، کیبورد، موس و خودکار از وسایلی هستند که از آن ها استفاده زیادی می شود. مقداری از محلول را روی میز اسپری کنید و با یک دستمال تمیز به صورت رفت، نه رفت و برگشت میز را تمیز کنید. با توجه به محدودیت در محیط کار برای تمیز کردن وضد عفونی کردن می توانید از دستمال یکبار مصرف حوله ای استفاده کنید.
برای تمیز کردن و ضد عفونی کردن کیبورد، دستمال را آغشته به محلول ضد عفونی کنید، که دستمال بیش از اندازه خیس نشود. سپس روی کیبورد و موس را تمیز کنید. فراموش نکنید که سیستم را برای تمیز کردن خاموش کنید. بین دکمه هالی کیبورد و درز ها را می توانید با یک گوش پاک کن آغشته به محلول ضد عفونی کننده تمیز کنید. ضدعفونی کردن تلفن را نیز نباید فراموش کنید.
دستگیره های در و پنجره، کمد و کلید برق در تماس با افراد است و امکان آلوده شدن آن ها به ویروس کرونا بالاست. بنابراین این نقاط باید تمیز و ضد عفونی شوند. سطل زباله اتاق کار نیز باید مرتب خالی شود.
در این مدت از لیوان شخصی استفاده کنید و قبل از هر بار استفاده آن را تمیز بشویید. سعی کنید در حین کار تنقلات مصرف نکنید، قبل از خوردن حتما دست ها را بشویید.
علاوه بر ضد عفونی کردن محیط کار و خانه وسایلی که در طول روز از آن ها استفاده می کنید، مثل موبایل سوئیچ و ... را با محلول 60 درصد الکل ضد عفونی کنید.
یکی از راه های تولید و تکثیر انواع ویروس و میکروب ها در فضاهای بسته، عدم جریان هوای پاک و تمیز است.
تکرار تنفس افراد بیمار شدت عملکرد باکتری ها را بیشتر کرده و موجب آلودگی فضای خانه و محیط کارتان می شود. بنابراین برای از بین بردن ویروس ها وضد عفونی کردن خانه ومحیط کارتان، توصیه ما این است که دقایقی همه در ها و پنجره ها را باز بگذارید تا هوای آلوده و میکروبی از فضا خارج شده و هوای تازه و تمیز جایگزین شود. باز کردن درب ها و پنجره ها باعث می شود، هوا در فضای بسته جریان داشته باشد و از گسترش میکروب ها جلوگیری کند.
از افراد بیمار بخواهید چند دقیقه اتاقی را که می خواهید درب و پنجره های آن را به منظور میکروب زدایی باز کنید، ترک کنند، سپس مسیرهای گردش هوا را باز بگذارید، تا هوای تازه جایگزین هوای آلوده محیط شود.
اسپند یا اسفند به عنوان یکی از مهم ترین گیاهان آنتی باکتریال و تصفیه کننده هوای محیط شناخته می شود. این گیاه با خاصیت ضد عفونی کننده و میکروب زدایی که دارد می تواند در از بین بردن ویروس ها و باکتری ها و ضد عفونی کردن خانه به شما کمک کند.
همچنین دود کردن اسپند موجب تسکین اعصاب و آرام بخش نیز هست. دود کردن اسپند مانع شیوع آلودگی های ویروسی نظیر سرما خوردگی می شود. سوزاندن کندر در کنار اسپند خاصیت ضد عفونی کندگی آن را افزایش می دهد و موجب از بین بردن ویروس ها می شود.
استفاده از بخور و دود کردن گیاهانی که خاصیت ضد باکریایی دارند می تواند در ضد عفونی کردن محیط خانه بسیار موثر باشد. گیاهانی نظیر مریم گلی، اسپند، اکالیپتوس و بابونه دارای خاصیت ضد عفونی کننده هستند.
مناطقی از خانه که افراد خانواده در طول روز دفعات زیادی با آن ها برخورد دارند و آن ها را لمس می کنند، باید با کیفیت و دفعات بیشتری میکروب زدایی شوند. این نقاط می توانند شامل دستگیره ها، پریز برق، نرده پله، شیر آب، دستگیره یخچال و فریزیر و ... باشند.
در انتخاب و خرید شوینده های مصرفی تان دقت کنید. بهتر است شوینده هایی که خریداری می کنید، قابلیت از بین بردن ویروس ها پاک کردن جرم ها و ویروس ها را دارند و علاوه بر خاصیت شویندگی، ضد عفونی کننده نیز هستند.
وقتی ویروسی وارد فضای خانه شما می شود، موریانه در تمام فضا جایگیری می کند. به همین خاطر شست و شوی لوازم فردی و عمومی می تواند در روند از بین بردن باکتری ها و میکروب زدایی تاثیر گذار باشد.
مثلا ضد عفونی کردن اسکاچ و اسفنج ظرفشویی بسیار مهم است. چرا که اسفنج ها در صورت آلوده بودن این قدرت را دارند که میکروب ها را به همه افراد خانه منتقل کنند.
بنابراین لزوم استفاده از شوینده ضد عفونی کننده در این مورد نیز مهم است. فاصله تعویض اسفنج ظرفشویی را کاهش دهید.
اسفنج های ظرفشویی به دلیل آن که در اغلب موارد خیس هستند محیط بسیار مناسبی برای رشد میکروب ها و باکتری ها دارند، ضمن آن که به دلیل دست به دست شدن بین اعضای خانواده می توانند به شدت در انتقال بیماری موثر عمل کنند.
احتمالا خوب می دانید که حوله، ملحفه و رو بالشی ها بهترین مکان برای زندگی ویروس ها هستند.
در طول دوره بیماری خودتان و یا یکی از اعضای خانواده و با ورود باکتری ها و حتی پس از آن برای از بین بردن ویروس ها باید آن ها را با آب گرم و مواد شوینده ضد عفونی کننده شسته و ضد عفونی کنند.
شاید باورتان نشود که بوی پیاز می تواند میکروب های مضر را از بین ببرد. اگر سرما خورده اید، یا اگر می خواهید برای از بین بردن ویروس ها و میکروب زدایی در خانه یا محل کارتان کاری کنید؛ چند پیاز را برش داده و در نقاط مختلف قرار دهید.
پیاز مانند یک دستگاه تصفیه هوا از ابتلای سایر اعضای خانواده به این بیماری های میکروبی جلوگیری خواهد کرد.
حمام و توالت از آن مکان هایی هستند که زود به زود کثیف می شوند و از آنجایی که می توانند محل مناسبی برای تجمع باکتری باشند، بایستی هر چند وقت یکبار به طور کلی تمیز و ضد عفونی شوند.
این نکته بسیار مهم است که این مکان کاملا از باکتری پاکیزه شوند، به همین خاطر فراموش نکنید که قبل از کشیدن سیفون توالت فرنگی، درب آن را بگذارید تا میکروب ها در هوا پخش نشوند.
در زمان شست و شو و از بین بردن ویروس ها و میکروب ها از هیچ سطح و فضایی غافل نشوید، چرا که محیط مستعد برای رشد و تکثیر ویروس ها و باکتری ها دقیقا همین جاست. بنابراین دوش، دیوار، سقف، سینک دستشویی، پرده حمام، فن تهویه و ... را برای از بین بردن باکتری ها تمیز و ضد عفونی کنید. هر هفته لگن توالت فرنگی را تمیز کنید. از برس توالت و مواد تمیز کننده برای شستن درون توالت فرنگی استفاده کنید.
برای از بین بردن ویروس ها و ضد عفونی کردن خانه باید شیرآلات و دستگیره ها را با مواد شوینده به صورت روزانه و به دقت پاک و ضد عفونی کنید، چون مکان شست و شوی دست ها هستند و همین مورد در گسترش میکروب ها تاثیر خواهد داشت.
بهتر است وقتی سرما خورده اید از دستمال کاغذی و حوله های یکبار مصرف استفاده کنید. با توجه به اینکه حوله ها توسط افراد زیادی استفاده می شود و رطوبت دارد، که این خود موجب باکتری ها می شود، باید برای از بین بردن باکتری ها در دوره های بسیار کوتاهی با مواد شوینده ضد عفونی کننده شسته و در نور آفتاب خشک شوند. بهتر است حوله ها بعد از خشک شدن، برای از بین بردن باکتری ها نیز اتو بشوند. فراموش نکنید که حتما میله مخصوص حوله را تمیز کنید زیرا محل تجمع باکتری هاست . هیچ گاه حوله خیس را نزدیک توالت آویزان نکنید. حوله های دستی را هر 3 یا 4 روز یکبار با حوله های تمیز تعویض کنید.
ضد عفونی کردن غذاهای خام و سبزی هایی که بعد از خرید داخل یخچال می گذارید، یکی از مهم ترین عواملی است که باید رعایت شود تا مطمئن باشید که در از بین بردن باکتری ها و ضد عفونی کردن خانه تان موفق بوده اید و مهم تر اینکه غذایی بهداشتی و تمیز می خورید. قبل از مصرف میوه و سبزی ها آن ها را خوب بشویید، با این کار از گل و آلودگی روی آن ها راحت می شوید.
بهترین کار این است که آن ها را برای چند ثانیه در ترکیب آب و سرکه یا لیمو بشویید تا مطمئن شوید برای مصرف مناسب اند. در زمان تمیز کردن گوشت خام، مرغ یا ماهی حتما از آبلیمو نمک استفاده کنید.
برای از بین بردن باکتری ها در محیط خانه تان و میکروب زدایی، اسباب بازی کودک تان نیز هر از چند گاهی با مواد شوینده شسته و ضد عفونی شوند. شما می توانید اسباب بازی های پارچه ای کودک را در لباسشوئی و با آب داغ بشویید.
شست و شوی لوازم بازی کودکان می تواند به عنوان یک اقدام پیشگیرانه برای مقابله با بروز بیماری و از بین بردن ویروس ها هر هفته تکرار شود. در صورتی که ماشین لباسشویی شما امکان شستن اسباب بازی ها را ندارد، خودتان آن ها را با مواد شوینده و به صورت دستی شسته و میکروب زدایی کنید.
سطل زباله ای که در آشپزخانه تان قرار دارد، سر شار ازانواع میکروب ها و باکتری ها است که باعث می شود هوای منزل شما نیز آلوده شود. برای ضد عفونی کردن خانه نیز بهتر است سطل زباله به طور منظم هر شب خالی شود. به هنگام بیماری سطل زباله بیشتر در معرض آلودگی هوا قرار دارد پس بهتر است بعد از بیماری برای از بین بردن باکتری ها، سطل زباله خود را با یک برس بلند و اسپری ضد عفونی کننده به طور کامل تمیز کنید تا هیچ باکتری در آن نماند.
نکاتی که در بالا گفته شد بخشی از مواردی بود که به منظور ضد عفونی کردن خانه و از بین بردن ویروس ها و میکروب زدایی می توانید به کار ببندید. البته این همه آنچه که باید بدانید و انجام دهید نیست، بلکه اشاره ای است به میکروب زدایی و هر آنچه که برای از بین بردن باکتری ها کاربرد دارد.
باید نسبتبه جلوگیری از ورود و رشد میکروب ها در فضای خانه و محیط کارتان هوشیار باشید و راه های ورود را بر روی انواع باکتری ها و میکروب ها ببندید، برای مثال زمانی که با کفش وارد خانه می شوید، الودگی های کف کفش را به خانه می برید. تحقیقات نشان داده است که 66 میلیون میکروب کف کفش وجود دارد.
بنابراین برای تمیز ماندن کف زمین و فرش، با کفش وارد خانه نشوید. همین اقدامات کوچک می تواند در از بین بردن ویروس ها و میکروب زدایی بسیار موثر واقع شود.
برچسب ها: